Op zoek naar Jaco in de Sliedrechtse Biesbosch

Posted on: 2020-08-03 22:12:47

De Sliedrechtse Biesbosch is een prachtig natuurgebied in Zuid-Holland. Zo dacht ook  zendergrutto Jaco en vele andere grutto’s die daar zitten. Sinds 25 juli komen er weer signalen binnen van de zender van Jaco na een stilte van ruim twee weken. Zaten z’n veren over de zender, kon de accu niet voldoende opladen of was er een technisch probleem? We weten het niet waarom we geen signaal kregen, maar Jaco maakt het blijkbaar goed in de Sliedrechtse Biesbosch.

Jaco verblijft al een tijdje in de Sliedrechtse Biesbosch.

Dit gebied is alleen toegankelijk per boot en wordt beïnvloed door het getij. Bij laag water vallen de slikken droog en kunnen de grutto’s foerageren. Ze verplaatsen tussen de Sliedrechtse en de Brabantse Biesbosch om de slikplaten op het juiste tijdstip te benutten. Het moment van laag water is namelijk afhankelijk van waar een gebied langs de rivier ligt. Wordt het de grutto’s te nat in de Sliedrechtse Biesbosch dan vliegen ze naar de Brabantse Biesbosch om te foerageren op plekken als de Noordwaard en Muggenwaard.

Diverse steltlopers, kokmeeuwen en grauwe ganzen op het laatste stukje slik in de Sliedrechtse Biesbosch.

Op 29 juli probeerde onderzoeker Camilla Dreef om grutto Jaco te vinden in de Sliedrechtse en Brabantse Biesboch. Er waren honderden kemphanen, maar slechts tientallen grutto’s aanwezig en geen van deze grutto’s was “onze” Jaco. Over de zoektocht naar Jaco maakte Camilla een vlog.

Ondertussen zijn de meeste grutto’s al naar het zuiden vertrokken, waaronder de andere Zuid-Hollanders. De grote vraag is wanneer Jaco aan zijn reis naar het zuiden gaat beginnen?

Met dank aan Thomas van der Es (Staatsbosbeheer) voor tips over de plekken waar hij de meeste grutto’s verwacht.

Geen Jaco, maar wel een mooie juveniele grutto in de Muggenwaard.