Salinas de Bonanza

Posted on: 2020-07-22 10:48:06

De afgelopen maand is de actieradius van grutto Sietse niet meer dan 5 kilometer geweest. In de nacht van 19 juni kwam hij in de Coto Donana aan en sindsdien verblijft hij in de zoutpannen van Bonanza, of ook wel salinas de Bonanza. Een gebied ten zuidoosten van de monding van rivier Guadalquivir. Dit is een bekende plek voor steltlopers, meeuwen, sterns en flamingo’s in de provincie Cadiz.

Flamingo en tureluur in salinas de Bonanza (foto: Sijmen Hendriks)

In het gebied liggen zowel actieve als oude zoutpannen. De commerciële, actieve zoutpannen zijn met satellietbeelden goed te herkennen doordat het perfecte vierkanten zijn. Deze bakken worden gevuld met zout water dat langzaam verdampt, waardoor het water steeds zouter wordt totdat er alleen zout overblijft. In het gebied zijn ook oude zoutpannen te vinden. Sommige zijn bijna geheel begroeid geraakt en staan soms ook droog. Ook is er ondiep open water, vanuit deze vlaktes wordt water naar de zoutpannen aan- of afgevoerd. Vooral deze vlaktes hebben een enorme aantrekkingskracht voor steltlopers, zoals grutto’s.

Habitatgebruik van Sietse in de zoutpannen van Bonanza.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn in 2018 op deze plek gaan kijken. De grutto’s zaten niet in de actieve zoutpannen, maar in de grote vlakte ertussenin. Ze foerageerden vooral op de larven van dansmuggen. Per seconde werden er 0,9 tot 2 prooien ingeslikt. Sietse lijkt dus een plek uitgekozen te hebben met een hoog voedselaanbod. En hij is niet de enige. Ook zendergrutto’s Jellmo, Tinadja en Feandyk verblijven in de buurt. De andere zendergrutto’s uit de Krimpenerwaard zijn deze week niet verplaatst.

Ook zendergrutto's Jellmo, Tinadja en Feandyk verblijven in dit voedselrijke gebied.